El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha volgut puntualitzar en declaracions exclusives a aquest diari que, malgrat algunes informacions aparegudes en altres mitjans, l’Acord d’associació amb la Unió Europea no podrà aplicar-se provisionalment sense la ratificació d’Andorra, i que aquesta ratificació només es donarà si el referèndum políticament compromès pel cap de Govern dona llum verda al text.
L’article 112
Riba ha explicat que l’article 112 de l’Acord preveu l’aplicació provisional només si una de les parts (Andorra, San Marino o la UE) ja l’ha ratificat, i si alguna altra no està en capacitat de fer-ho immediatament.
“Però en cap cas es pot aplicar sense la ratificació formal d’Andorra”, ha deixat clar. Així doncs, si el Principat no ratifica l’Acord, aquest no s’aplicarà provisionalment.
Sobre el referèndum, Riba ha volgut aclarir un punt important: “No es tracta d’una obligació legal, sinó d’un compromís polític ferm del cap de Govern”.
El negociador de l’Acord ha remarcat que la sobirania popular, des d’un punt de vista jurídic, ja es va exercir a les eleccions generals del 2023, i que ara és el Consell General qui té la responsabilitat institucional sobre una eventual ratificació. “No volem alimentar la percepció que s’està substituint el model parlamentari per un de referendari. El nostre sistema és clarament parlamentari”, ha assenyalat.
Compromís amb el referèndum
Tot i això, el secretari d’Estat ha subratllat que el Govern mantenen el compromís polític de consultar la ciutadania abans de portar el text al Consell General. Si el resultat és favorable, es procedirà a la tramitació parlamentària. Si el resultat és contrari, el text no arribarà al Consell.
Finalment, Riba ha reiterat que el procediment de validació de l’Acord no variarà, tant si aquest es considera “mixt” com si és “exclusiu”, i ha volgut enviar un missatge de confiança: “El Govern actua amb responsabilitat i transparència en tot moment, i el compromís amb la ciutadania és ferm i inalterable”.