El portaveu del Partit Popular a la comissió de la Operació Catalunya Rafael Hernando ha fet una descripció força exhaustiva de totes les causes de possible blanqueig amb intervenció de BPA. Ha anat desgranant les trames de Veneçuela, Odebrecht, Sinaloa… per demostrar que la nota dels Estats Units que va fer caure el banc estava relacionada amb aquests casos. Ha recordat que diferents bancs, els anys anteriors a la caiguda, ja havien tallat la corresponsalia amb dòlars amb BPA davant les sospites de les pràctiques de l’entitat.
Hernando ha apel·lat a la lògica. D’una banda, totes les presumptes operacions de blanqueig per les quals hi ha gent empresonada a diferents països i múltiples causes obertes. Per l’altra, els comptes dels Pujol a Andorra. El portaveu popular ha preguntat en veu alta per què una suposada policia patriòtica hauria de provocar la mort de BPA el març del 2015, fent que els americans l’ataquessin, si un any abans (2014) l’entitat andorrana ja havia entregat a Espanya “les dades dels comptes dels Pujol” i les havia publicat ElMundo.
El CNI nega la conspiració i el Govern d’Andorra també
Ha ironitzat respecte a com els policies de dubtosa capacitat de la suposada policia patriòtica (Villarejo, Martín Blas…) que són “com Mortadelo i Filemon” forcen la policia financera més potent del planeta, com el FinCEN, a posar fi a un banc que, a més, ja els hi havia entregat el que volien. Ha destacat que “Villarejo treballava, no sé si encara, pels Cierco ja el 2017 i cobrava 400.000 euros al mes”. Per tant, ha posat en dubte les recents acusacions d’un complot entre els governs de Mariano Rajoy i el difunt Toni Martí per acabar amb l’entitat andorrana. Si Villarejo, que és el receptor dels suposats correus del CNI que revelarien la suposada trama, treballava pels Cierco com és que han passat vuit anys abans que surtin a la llum? Ha manifestat que el CNI ha negat la veracitat dels documents suposadament enviats a Villarejo el 2015 i el Govern d’Andorra absolutament no només cap conspiració amb Espanya per acabar amb BPA sinó que ni tan sols cap membre de l’executiu de Toni Martí sabés res de la nota dels Estats Units fins a sis dies abans que fos publicada.
Hernando ha estat molt dur amb Junts o ERC als que acusa de “defensar el banquer (Cierco) que demana 350 milions d’indemnització per BPA i 150 per Banco Madrid”. Ha assenyalat que a l’entitat andorrana hi havia diners “del narco o de les màfies”. El portaveu popular conclou que aquest relat inversemblant se sustenta en dos pilars. D’una banda, els “independentistes” intenten fer creure que hi havia clavegueres de l’Estat que són les que van impedir el seu triomf. Per l’altra, el PSOE intenta distreure l’atenció dels casos de corrupció dels que se’ls acusa com el d’Ábalos.
Se us nota una mica desesperats intentan tapar l’intapable però ànims que almenys ho esteu intentant. Una abraçada.