Durant la primera quinzena del mes de maig s’entrarà a tràmit la modificació de la llei de la nacionalitat que està enllestint el Govern i que preveu una “flexibilització” en el termini exigit per a l’obtenció de la nacionalitat per residència perquè puguin ser possibles els períodes discontinus, tal com va avançar el cap de Govern Xavier Espot, la setmana passada. La titular de Justícia i Interior, Ester Molné, ha manifestat que els canvis legislatius també preveuen una “flexibilització d’altres supòsits” sempre mantenint el “vincle” i ha afegit que el que es vol és també millorar i “clarificar” els processos per a l’obtenció de la nacionalitat perquè siguin “més transparents”.
Molné ha manifestat que ara queden “serrells de caire polític” però que el text està “molt, molt avançat” i de fet en el consell de ministres d’aquest dimecres es tancaran certes qüestions com quin termini ininterromput de residència caldrà per poder-se beneficiar dels períodes discontinus.
La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, ha justificat que s’hagi formulat aquesta qüestió, ja que no estaven assabentats que el Govern estava treballant aquesta reforma i s’ha preguntat per què no s’aprofita per rebaixar els anys requerits per a assolir la nacionalitat, a la qual cosa Molné ha respost que cal “exigir un vincle”, ja que “permet preservar la identitat nacional” i que el que es busca és “una llei justa amb procediments clars” sense que això suposi “renunciar” a una permanència mínima. I, per tant, ha defensat que es mantinguin els vint anys. La titular de Justícia i Interior ha recordat que la rebaixa dels anys necessaris és “una recomanació” i “no una obligació”. Vela ha considerat que “no s’entén” que al cap dels anys no s’hagi estat capaç de reduir els terminis i creu que una rebaixa no hauria de suposar una “pèrdua de valor” de la nacionalitat.