Philippe Douste-Blazy, exministre de diversos governs francesos i exalcalde de Tolosa, és sospitós d’haver-se beneficiat d’un sistema d’adquisició fraudulenta de vehicles de luxe a través d’Andorra, que li hauria permès esquivar el pagament d’impostos francesos. Segons les investigacions publicades per diversos mitjans, l’exresponsable polític hauria estalviat prop de 200.000 euros en dues operacions, gràcies a la diferència de tributació entre França i Andorra i a l’evasió de l’impost ecològic que penalitza els cotxes de gran cilindrada.
El cas es remunta a com a mínim l’any 2021 i gira entorn d’un concessionari de vehicles de luxe que operava a la Costa Blava francesa, arrestat el 18 de març de 2025. Aquest venedor, segons les autoritats, facilitava l’adquisició de cotxes d’alta gamma a través de dues societats andorranes. El sistema consistia a formalitzar les compres a nom d’aquestes empreses, que eren obertes expressament per al client i a nom seu, i després simular un contracte de lloguer entre la societat i el comprador real. Això permetia a aquest últim circular legalment per França amb matrícula andorrana, mentre s’evitava el pagament de l’IVA francès del 20% i de la penalització ecològica, que pot ascendir fins als 70.000 euros.
Entre els clients del concessionari, apareix el nom de Philippe Douste-Blazy. L’exministre hauria comprat un primer Porsche el 2021 per un valor de 151.666 euros, i un segon el 2023 per 235.000 euros, tots dos a través del mateix sistema d’intermediació. Les compres haurien estat realitzades amb l’ajuda d’un concessionari de l’Alta Garona, que derivava l’operació a societats radicades a Andorra. Només en concepte de diferència d’impostos, Douste-Blazy hauria estalviat més de 60.000 euros, però segons Médiapart, sumant-hi l’evasió del malus ecològic, el benefici obtingut per cada vehicle podria acostar-se als 100.000 euros.
Tot i les sospites, de moment no hi ha cap procediment judicial obert contra l’exministre. Douste-Blazy no ha volgut fer declaracions als mitjans, tot i que en una breu resposta va afirmar: “Escriviu el que vulgueu”. El seu advocat, Pierre Debuisson, ha desqualificat les informacions publicades i ha titllat el cas de “no-esdeveniment”, tot afegint que “és sorprenent que es qüestioni la manera com un particular fa servir els seus diners”. També ha posat en dubte la fiabilitat de l’article de Médiapart, que insinuava que l’exministre encara tindria una certa influència política. L’advocat ha defensat que el seu client ja fa 18 anys que es va retirar de la vida política i ha assegurat que el cas “ja ha estat regularitzat”, sense aportar més detalls.