A l’abril va tenir lloc una polèmica quan diferents grups espanyols van demanar a través de les xarxes socials que el castellà passés a ser cooficial a Andorra. L’argument es fonamentava en les dades de l’estudi lingüístic del 201 al Principat on el castellà hi figurava com a llengua materna del 43,2% dels ciutadans. S’indicava que una part important de la població, no sent andorrana i que com a Espanya hi ha llengües cooficials, a Andorra també hi hauria d’haver. Acusaven el Principat, per exemple des del col·lectiu ‘Izquierda por la lengua ‘ que Andorra és “un estat catalanista que no és ni de lluny com Espanya en qüestió de llengües”. Instaven a promoure que “l’espanyol sigui oficial a Andorra”. La petició corresponia a l’abril d’aquest any. En aquesta línia va haver-hi un intent d’agrupar gent entorn a la petició de cooficialitat basada en què una dada falsa: el 93% té el castellà com a llengua materna. L’última dada, del 2022, estableix que el 44% té el català com a llengua materna i el 41% el castellà.
Les peticions de cooficialitat s’han tornat a disparar després que Govern anunciés que els residents, tant actuals com futurs, hauran de demostrar uns coneixements mínims de català. A l’escalf d’algunes mostres de rebuig, i les més sonades fetes per algun youtuber, que es queixen que ningú els hi va demanar el català quan van venir a viure a Andorra ha fet que s’activi novament la petició per part de grups espanyols per la cooficialitat del castellà a Andorra.
Els vídeos dels youtubers que viuen Andorra plorant per que els obliguen a aprendre català ha de ser el meu tipus de contingut preferit sense cap mena de dubte pic.twitter.com/Op9py0ehJ7
— toi toi (@elpolyklin) September 7, 2023
En cátala si us plau
Visca Andorra independent
Ni espanyol Ni catalán
ANDORRANS
Cómo dice?
Quod tu dicis
Això ens passa per massa temps ser permissius.
Soc andorrà i tinc 78 anys.