La consellera general d’Andorra Endavant, Noemí Amador, ha tornat a posar el focus aquest dimarts sobre la presència de menors immigrants escolaritzats al país en el marc de reagrupaments familiars que considera “il·legals”. Durant l’exposició de l’informe del Raonador del Ciutadà corresponent a l’any 2024, Amador ha aprofitat un dels punts destacats del document per denunciar el que, segons ella, és un nou escenari d’immigració irregular al Principat.
“Si Andorra mai havia tingut immigració il·legal, ara és una realitat, i això no es pot permetre, ni avui, ni demà, ni mai”, ha afirmat amb contundència des del Consell General. La parlamentària ha insistit que “no podem acceptar que hi hagi persones vivint fora del marc legal i no podem permetre que hi hagi infants escolaritzats fora de la legalitat”. Segons ella, permetre aquestes situacions equival a “construir una societat sobre la il·legalitat”.
Amador ha dit que “Andorra no es pot deixar desbordar” i ha rebutjat l’adopció d’un model migratori “europeu, sense filtres”. En aquest sentit, ha remarcat que “no podem permetre un model de país dels ‘sense papers’” i ha demanat “tallar d’arrel el problema de la immigració il·legal amb responsabilitat, amb determinació, amb fermesa i sense demagògia”.
Davant d’aquest discurs, la consellera del Partit Socialdemòcrata, Judith Casal, ha expressat el seu rebuig a les declaracions d’Amador. Casal ha lamentat que “sembla que hem perdut la vergonya a dir que estem en contra de la protecció de les persones, la protecció dels vulnerables i dels drets humans”, en clara referència al col·lectiu de menors i famílies migrants.
Cal Recordar que l’article 20 de la mateixa Constitució d’Andorra exposa que “tota persona té dret a l’educació, que ha d’orientar-se cap al desenvolupament ple de la personalitat humana i de la dignitat, enfortint el respecte a la llibertat i als drets fonamentals”. A més, Andorra és Estat part de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, que estableix, entre altres disposicions, el dret de tots els infants a accedir a l’educació en condicions d’igualtat. El text internacional, ratificat pel Principat, obliga els estats a garantir l’ensenyament primari gratuït i obligatori per a tots, així com a fomentar l’accés universal a l’educació secundària i superior, tot adoptant mesures per facilitar l’escolarització regular i reduir l’abandonament escolar.
doncs ja esta, fi del tema, via lliure per a tots els reagrupaments familiars amb els infants, ara arribaran mes.
Bombo de la Carine lo que fa sempre
Bombo de la Carine