El president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA en les sigles en anglès), José Manuel Campa, va enviar la setmana pasada una carta a la Comissió Europea on alerta del perill de blanqueig de capitals derivat del futur acord d’associació entre els tres microestats i la Unió Europea. A la carta, Campa afirma que els tres països han tingut “històricament menys rigor en les regulacions financeres” i poden “ser propensos al blanqueig de capitals o altres activitats il·lícites”.
Campa adverteix que poden haver empreses dels països de la UE amb la temptació d’instal·lar-se en els microestats per beneficiar-se d’uns estàndards de control més baixos el que podria comportar “un important risc per als consumidors. Campa signa la carta amb el suport de l’Autoritat Europea d’Assegurances i Pensions (EIOPA) i l’Autoritat de Valors i Mercats (ESMA):
Estimat Sr. Berrigan,
Estem escrivint en relació amb les negociacions en curs d’un acord d’associació entre la Unió Europea i Andorra, Mònaco i Sant Marino, després dels Microestats, amb l’objectiu d’expressar les nostres preocupacions pel que fa a les seves implicacions en la prestació de serveis financers a la UE. Tot i que apreciem l’ambició política de fomentar la integració econòmica, incloent-hi l’obertura del Mercat Únic de la UE a aquests Microestats, pel que fa als serveis financers, creiem fermament que hi ha riscos rellevants i fonamentals per a la integritat del mercat únic en joc, els quals han de ser adequadament ponderats.
En primer lloc, els Microestats històricament han mantingut una regulació financera menys rigorosa en comparació amb la de la UE, segons la informació rebuda per les Autoritats de Supervisió Europees (ESAs) en la seva discussió amb la DG FISMA. Tenim profundes preocupacions pel fet que atorgar accés al Mercat Únic de la UE sense assegurar una regulació financera rigorosa i una supervisió i aplicació efectives podria obrir vies per a l’arbitratge regulador.
Això podria portar a l’establiment de companyies pantalla o a l’execució d’activitats amb una supervisió limitada, comprometent potencialment la integritat del marc regulador de la UE. A més, això podria plantejar riscos significatius per a la protecció dels consumidors i dels inversors a tot el mercat únic i la jurisdicció de la UE. D’una manera semblant, l’arribada potencial d’empreses i capitals podria crear un terreny de joc desequilibrat, afavorint entitats que operen sota regulacions menys estrictes en aquestes jurisdiccions.
Això passa per tindré un inepte a la Ifand, felicitats Sr Espot.
Laura, tampoc cal deixar-se donar tant pel darrere per un espanyol. Aqui amb qui es negocia és amb Europa, no amb aquest senyor..