El ministre de Finances d’Andorra, Ramon Lladós, ha expressat a l’Avui Serà Un Bon Dia la seva preocupació davant l’escalada de tensions comercials internacionals, especialment arran de les últimes mesures anunciades pel president dels Estats Units, Donald Trump, en matèria d’aranzels. Segons Lladós, tot i que Andorra no notarà efectes immediats, a mitjà termini sí que podrien tenir una incidència significativa en l’economia del Principat.
“Depenem molt de com evolucioni l’economia mundial”, ha declarat el ministre, que adverteix que les noves tarifes comercials podrien reduir la producció i exportació d’automòbils fabricats a Europa, així com encetar una resposta aranzelària similar per part del continent europeu.
“Els cotxes que es fabriquen a Europa i es venen als Estats Units es fabricaran menys i es vendran menys. I a l’inrevés igual. Els europeus podrien aplicar aranzels als serveis de Google”, ha explicat.
Lladós ha remarcat que “no hi ha un únic esdeveniment que desencadeni conseqüències immediates, sinó una corrent de fons que pot tenir un impacte molt notable sobre el conjunt de l’economia mundial”.
En aquest sentit, ha assenyalat que “la tendència és difícil de revertir” i que la incertesa que generen els canvis constants en la política comercial nord-americana fa que “d’aquí quatre anys no sapiguem quina serà la posició dels Estats Units”.
Com han rebut les companyies nord-americanes els aranzels?
Aquestes declaracions arriben el mateix dia que el secretari de Comerç dels Estats Units, Howard Lutnick, ha confirmat un acord amb els principals fabricants d’automòbils per reduir els aranzels, en un moviment que es presenta com un possible alleujament per a una indústria molt afectada per les polítiques comercials proteccionistes.
Segons va avançar el Wall Street Journal, el president Trump té previst anunciar oficialment aquest dimarts una nova estructura aranzelària per als automòbils, que evitaria acumular-se a d’altres tarifes ja existents. Actualment, hi ha aranzels del 25 % sobre gairebé tots els vehicles importats, així com sobre l’acer i l’alumini, dos materials essencials per a la fabricació de cotxes.
El comunicat oficial no especifica encara els detalls de l’acord, però un alt càrrec de la Casa Blanca ha confirmat a Reuters que Trump farà l’anunci durant un desplaçament a Michigan, estat clau de la indústria automobilística, per commemorar els primers 100 dies del seu segon mandat.
Els experts alerten que els aranzels poden encarir la producció i importació de vehicles en milers de dòlars per unitat, cosa que repercutiria tant en els preus finals com en la disponibilitat de productes al mercat. A més, la possibilitat d’aplicar noves tarifes a les peces importades podria tensar encara més la cadena de subministrament global.
Finalment, Lladós ha valorat positivament que “la majoria de països europeus van saber adaptar-se al nou escenari global mitjançant un model capitalista europeu més col·lectiu i menys individualista”, afegint que “sortosament vam caure del costat dels Estats Units i no de l’altre”.