El 6 de maig, el consell de ministres de l’Estat espanyol va aprovar la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals. Una línia d’acció que el Ministeri de Treball impulsa des de fa temps i que ha trobat ressò a Andorra. El Partit Socialdemòcrata (PS) ha recollit aquesta proposta i defensa que es podria implementar a l’administració pública i en empreses amb més de 30 treballadors. Per a les petites i mitjanes empreses, seria opcional, tot i que es preveuen ajuts i incentius públics.
Tot i no plantejar una proposició de llei al Consell General, el PS inclourà la proposta al seu programa electoral. La formació assegura que la mesura afavoriria la conciliació familiar, la salut mental i fins i tot podria millorar la productivitat.
És la primera vegada que un partit polític planteja aquest debat al país, i les reaccions no s’han fet esperar. Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el seu director, Iago Andreu, ha estat clar: “No ho veiem aplicable”. Segons explica, l’economia andorrana està fonamentada en el sector terciari, amb una forta presència de hotels, comerços, estacions d’esquí i constructores: “Reduir un 6% la jornada vol dir que necessitaríem més persones per fer la mateixa feina”, afirma.
A més, Andreu alerta que la manca de personal, agreujada des de la pandèmia, ja suposa una càrrega afegida en serveis com l’habitatge, la mobilitat, els serveis públics i el consum energètic. “Si ja se’ns diu que hem de créixer de manera sostenible i que les empreses no poden créixer més, aplicar aquesta mesura és contradictori”, sentencia.
Com que la CEA no pinta un pebrot, prou els donaràn.
Som el país mes chupi-guay i de postureig del món.
La Cea mai veu res posible.
Una imatge val més que mil paraules. Si això representa les empreses andorranes estem morts
CEA=DA, What else?