Tot i que el creixement econòmic ha permès retardar lleugerament les previsions, el futur del sistema de pensions continua sent preocupant. Segons el darrer estudi actuarial de la CASS, presentat aquest dilluns pel president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Marc Galabert, i el del Fons de Reserva de Jubilació, Jordi Cinca, el model actual és insostenible a llarg termini. Sense reformes de fons, el sistema podria entrar en dèficit l’any 2041, moment en què caldrà començar a utilitzar les reserves acumulades, les quals eventualment s’esgotarien.
Galabert ha explicat que dos anys seguits sense creixement econòmic real serien suficients perquè les despeses superin els ingressos del sistema. Això obligaria a fer servir la guardiola del Fons de Reserva per garantir el pagament de les pensions.
Per la seva part, Jordi Cinca ha detallat l’impacte de cinc de les catorze mesures que la CASS ja va proposar l’any 2022 per garantir la sostenibilitat del sistema. Aquestes inclouen l’augment de les cotitzacions fins al 16%, l’edat de jubilació als 67 anys, i una modificació del factor de conversió —és a dir, els anys que es tarden a recuperar el que s’ha cotitzat— que passaria dels 9,5 actuals fins als 17. Tot i que aquestes accions podrien retardar l’esgotament del fons, segons Cinca, implicarien que els nous cotitzants percebin pensions més baixes.